måndag 7 september 2009

Kungagravarna i Rabat.



I Rabat finns de marockanska kungarnas mausoleum. Det ligger mitt emot Hassantornet, som var tänkt att bli världens högsta minaret omgiven av världens största moské. Bygget påbörjades 1195, men kom att avstanna efter fyra år när den lokala härskaren dog.
Det röda tornet som är byggt i sandsten blev endast 44 meter och inte 86 som det var tänkt. Runt byggnaden finns över 200 vita kolonner som var fundamentet till moskén som aldrig färdigställdes.
Mitt emot den ofullbordade helgedomen med sitt krympta torn, byggde den nya kungen av Marocko sitt och kommande regenters mausoleum på slutet av 1950-talet.





När Mohammed V (1909-61) återkom från sin exil 1955, utropades han till Marockos kung. Mannen hade levt en påtvingad exil på Madagaskar, när Frankrike försökte stoppa landets självständighetsrörelse, och regenten sågs som landets största symbol.
Tyvärr dog mannen bara några år senare och blev den förste att begravas här. Kungen efterträddes av sin son, som blev Hassan II (1929-99). Även han ligger begravd här.
Idag styrs landet av dennes son som har kunganamnet Mohammed VI (1963-).
De marockanska kungahuset ser sig som rakt nedstigna ättlingar till profeten Mohammed. Det gör att många i landet har en enormt vördnad för monarkin och därför är det oklokt att kritisera dem.
Om man inte gillar att skapa problem så klart.


Vi var här över dagen. Jag, min kompis Karim och hans fru besökte gravarna. Jag blev väldigt överraskad att stämningen var så avslappnad, men för den skull inte respektlös.
Det var helt okej att ta kort på området, samt posera med vakterna, vilket undertecknad gör ovan.
Mvh Fredrik
www.usa-morocco.org/alaoui.htm/