tisdag 1 september 2009

Vatikanstaten är världens minsta land.


Mitt i Rom ligger världens minsta land, Vatikanstaten, eller som den heter på sitt officiella språk, latin, Status Civitatis Vaticanae.
Nationen är den rest som finns kvar av den en gång i tiden så mäktiga Kyrkostaten som kontrollerade mellersta Italien och hade hela Rom som sin huvudstad.
När Italien enades på 1800-talet så infogades Rom och hela Kyrkostaten mot sin vilja. Därför vägrade påven att erkänna den nya statsbildningen konungariket Italien.
Den som löste detta problem var Mussolini som slöt ett avtal med påven 1929 och då bildades Vatikanstaten med de gränser nationen har idag.
Landet är bara 0.44 kvadratkilometer stort och omsluts av en mur som är 3.200 meter lång. Här bor endast 821 invånare.
Trots det har man ett enormt inflytande i världen, tack vare att det finns över en miljard katoliker.






Påven ses som arvtagare till Petrus som korsfästes här, år 64 e.Kr. Han blev det på order av Roms kejsare Nero som inte var särskilt förtjust i kristna förespråkare. På platsen byggdes Peterskyrkan.
Petrus räknas som en av de största förkunnarna av kristendomen och var en av Jesus tolv lärljungar.
Vatikanstatens symbol som även finns på flaggan är himmelrikets nycklar. Detta har sitt ursprung från ett citat i bibeln där Jesus ger Petrus ett löfte:
"Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen"
Matteusevangeliet 16:19.


Landets gränser vaktas av Schweizergardet, som har stått för säkerheten sedan 1506. Styrkan består av 110 man. Kraven är följande för de sökande:
- Man och schweizisk medborgare.
- Vara minst 174 cm lång.
- Ogift samt katolik.
- Genomgått schweizisk militärutbildning.
- Avlagt en studentexmanen eller yrkesutbildning.
Lönen är på 13.000 kronor i månaden och är skattefri. Uniformerna är inspirerade av Rafaels målningar och inte designade av Leonardo Da Vinci som många tror.
Deras motto är, "Tapper och trogen".




Nationen styrs av Benedictus XVI sedan 2005. Han kommer från Tyskland och växte upp i Bayern. Det blev ett oväntat val, när experterna trodde att någon av kandidaterna som var födda utanför Europa skulle väljas.
Nästan alla påvar har kommit från Italien och Frankrike. Påven innan Johannes Paulus II är ett av få undantag, född i Krakow, Polen.
Jag och min kusin Jonas hörde påvens tal, som predikades från en balkongen vid Petersplatsen. Den syns på huset i bakgrunden.
Mvh fredrik
http://www.vatican.va/